Arany baba és gyermek fülbevaló kisokos: Fülbelövéstől egészen a divatos darabokig

Kérdések megválaszolva az arany baba és gyerek fülbevalókról 

Sok anyánál felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes kilövetni a gyerkőce fülét? Ez jelent-e bármilyen veszélyt a csemetére? Milyen fülbevalót érdemes választani? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, hogy a szülők felkészülve vágjanak bele az arany gyerek és baba ékszer vásárlásba. 

Számos kultúrában a pár nappal a baba születése után már a kórházban kilyukasztják a fülét. Az orvosok ajánlata szerint azonban érdemes megvárni, hogy csemeténk elérje legalább a 6 hónapos kort és csak utána kapja meg az első fülbevalóját. A babák bőre nagyon érzékeny, így könnyedén kialakulhatnak fertőzések és allergiás reakciók. Végeredményben elmondhatjuk, hogy megfontolandó, hogy mikor vágunk bele az új kalandba.

Mi a teendő fülbelövés után? 

A füllyukasztás után nagyon fontos, hogy minimum 6 hétig ne vegyük ki a fülbevalót, különben a lyukasztás tartóssága nem garantálható. Alapos kézmosás után naponta kétszer fertőtlenítsük és folyamatosan ellenőrizzük az érintett területet, nehogy felülfertőződjön a seb. A gyereknek 2 hétig érdemes kerülni az úszást, izzadással járó sportokat és az olyan tevékenységeket, ahol por kerülhet a seb környékére. 

Milyen alapanyagú fülbevaló kerüljön a csemete fülébe? 

Az ékszer alapanyaga kulcsfontosságú kérdés, ezért érdemes olyat választani, ami a legkevésbé okoz allergiás reakciót.Az orvosi tisztaságú fém, a tiszta ezüst, vagy a 14, 18, és 24 karátos arany gyerek fülbevaló megfelel ezeknek a kitételeknek.  

Az allergiás reakció kialakulásáért leggyakrabban a nikkel, króm és kobalt a felelős. A fehérarany fülbevalót sem ajánljuk első próbálkozásra, mivel kis mennyiségben nikkelt tartalmazhat. 

Milyen méretű fülbevalót válasszunk a babának vagy gyereknek? 

Gyerekek esetében más méret fog illeszkedni egy kisbaba és egy 5-6 éves gyerkőc fülébe. A méret kérdését érdemes egyeztetni az eladóval, hogy tökéletesen passzoljon az új fülbevaló. 

Mire figyeljünk oda a fülbevaló választásakor? 

Babák és kisebb tipegők esetén kizárólag olyan fülbevalót vegyünk, ami biztonságosan zárható és nem esik ki a gyerek füléből. Amennyiben erre odafigyelünk, úgy megóvjuk a gyereket, hogy véletlenül megsebesítse vagy lenyelje a kiesett ékszert.

Ilyen zárak: franciazár, karika és a patentzár 

Érdemes olyan formában gondolkozni, amivel leredukáljuk a lehetőséget, hogy a fülbevaló beleakadjon más anyagokba. A karika forma erre például nagyon jó megoldás, amivel elkerülhetjük, hogy öltözésnél vagy alvásnál fájdalmat okozzunk a gyereknek.

Miért érdemes arany fülbevalót vásárolni gyermekünknek? 

Az arany fülbevalók nem csak időtállók és az értéküket is tartják, hanem leminimalizálják a lehetséges allergiás reakciók és fertőzések kialakulásának az esélyét. Gyermekünknek egy örök életre szóló emlék lehet az első pár fülbevalója és keresztélőre, első vagy második szülinapra is tökéletes ajándék.